Snel kiezen
Zoek op kleur
Zoek op druivenras
Zoek op land
Zoek op prijs
Lekkere wijn recepten

Geroosterd buikspek

Ingrediënten:

  • 1 stuk buikspek van ongeveer 800 g

Voor de marinade:

  • 1 eetl venkelzaad
  • 1 eetl korianderzaad
  • 2 stuks steranijs
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 rode peper, in stukken
  • 2 eetl olijfolie
  • 1 theel zout
  • sap van 1 citroen

 

Voor de bietensalade:

  • 350 g rode bieten, geschild, in plakken van 2 mm
  • 1 rode ui, in dunne ringen
  • 1 rijpe avocado, in stukjes
  • 2 eetl korianderblad, grof gesneden
  • 2 eetlepel muntblaadjes, grof gesneden
  • 3 eetl sherryazijn
  • 5 eetl olijfolie
  • 1 eetl chilisaus

Het buikspek kan 1 of 2 dagen van tevoren gegaard worden.

Bereidingswijze

  1. Zet de oven op 110 °C. Rooster in een droge, hete koekenpan het venkelzaad, korianderzaad en de steranijs. Haal ze als ze gaan geuren uit de pan en doe ze in een keukenmachine. Voeg de laurier en de rode peper toe en draai alles fijn. Doe de olijfolie, het zout en het citroensap erbij en meng nog even door elkaar.
  2. Droog het stuk buikspek met keukenpapier. Leg in een schaal en wrijf in met het kruidenmengsel. Laat het stuk spek 3 uur op een rooster in de oven garen. Smeer na enige tijd het eventueel overgebleven kruidenmengsel over het vlees. Haal uit de oven en zet weg tot gebruik.
  3. Kook de plakken biet bijna gaar in water met wat zout. Ze moeten nog een beetje bite houden. Haal ze uit het water en spoel ze af met koud water om doorgaren te voorkomen. Dep ze droog.
  4. Meng de bieten in een kom met de ui, avocado en kruiden. Roer de azijn, chilisaus en olie tot een dressing en meng deze door de bietensla.
  5. Verhit het buikspek voor het serveren op een BBQ of een grillplaat, of zet het 10 minuten in een oven van 160 °C.

Wijn & Spijs
Mooie aardse smaken in deze wijn met kruiden als laurier en tijm. Ook met sappig dik en rijp zwart fruit. Dat smaakt heerlijk bij het kruidige buikspek. De wijn heeft geen moeite met het vet en kan ook de frisse smaak van de sla prima aan. Sowieso een prima BBQ wijn!

Bronvermelding: Foodteam
  Recept downloaden

Deze rode is altijd lekker

L'Arjolle Côtes de Thongue Rouge 2023

Toegankelijke Franse rode wijn met een intens aroma van vers rood fruit en een sappige, volle smaak. Lekker bij verschillende voorgerechten, charcuterie en licht gekruide maaltijden.

Perswijn
2022
Perswijn: 4 sterren

Zwoel, kersen, zoethout, heerlijk fruit, sappig, fruitig, elegant, fijne zuren

7,70

Vanaf 12 flessen 7,10 per fles

Voor 18:00 besteld, morgen in huis
Even geduld a.u.b.