Snel kiezen
Zoek op kleur
Zoek op druivenras
Zoek op land
Zoek op prijs
Lekkere wijn recepten

Coq au Pinot Gris

Aantal personen: 6

Bereidingstijd: 30 minuten

Op tafel in: 75 minuten

 Ingrediënten:

  • 1 kip van 1,5 kilo, in stukken gesneden
  • zout en peper
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 4 fijngesnipperde sjalotjes
  • 1 fijngehakte knoflookteen
  • 100 ml cognac
  • 250 ml Pinot Gris d’Alsace
  • 200 ml gevogeltebouillon (kipbouillon)
  • 1 takje tijm
  • 150 gram champignons
  • 100 ml crème fraîche
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 eierdooier

Bereidingswijze:

  1. Wrijf de kip in met zout en peper.
  2. Bak de stukken in 5 minuten lichtbruin in de olie.
  3. Voeg sjalot en knoflook toe.
  4. Flambeer de kip met de cognac.
  5. Voeg de Pinot Gris, bouillon en tijm toe en stoof de kip circa 30 minuten op laag vuur.
  6. Snij de champignons in plakjes. Bak ze kort in een droge koekenpan en doe ze bij de kip.
  7. Roer de crème fraîche, bloem en eierdooier tot een glad papje. Leng het aan met 1 à 2 eetlepels stoofvocht.
  8. Voeg het mengsel toe aan de kip en verwarm kort mee zonder te koken totdat het stoofvocht lichtgebonden is.
  9. Breng op smaak met zout en peper.

Wijnspijs-suggestie:

Wat te drinken bij een Coq au Pinot Gris? Juist, een Pinot Gris! Een pracht-variatie op een klassiek thema (Coq au Riesling). Wij bevelen die van Domaine Loew aan. Met z’n weelderige, rijpe en ronde karakter en toch ook voldoende frisheid past deze wijn perfect bij dit rijke, romige gerecht. Toch liever de klassieke variant? Vervang dan de Pinot Gris in het recept door Riesling, en schenk er ook een Elzas-Riesling bij.

Bronvermelding: Alsace Wijnen
  Recept downloaden

Fraaie Pinot Gris van zeer rijpe druiven

Domaine Loew Elzas Cormier Pinot Gris 2020

Fraaie Franse witte wijn met een rijk aroma van ananas en perzik. De smaak is zacht en aromatisch. Lekker bij gepocheerde vis en kip- of kalfsgerechten met roomsaus.

93
Vinous
2020
Vinous: 93 punten

There's a balm-like texture. The exquisite balance comes across as almost dry. The finish offers melted butter and poached pear. (Off-Dry)
16
Perswijn
2018
Perswijn: 16 punten

Peer, gebakken appel, kruidig, amandelen, zoet, amandelspijs, honing, heel mooi
16,5
Jancis Robinson
2018
JancisRobinson.com: 16,5 punten

Coconut cream and pineapple. You'd need to pair this with something like lemon-drizzle cake or fruit-filled crêpes. It's still incredibly youthful!
Perswijn
2018
Perswijn: 4,5 sterren

Bloemen, peer, meloen, gele pruimen, krachtig en breed, subtiele zuren, mild zoetje

19,90

Vanaf 12 flessen 18,25 per fles

Voor 18:00 besteld, morgen in huis
Even geduld a.u.b.