Assortiment
De houten vaten geven de wijnen een bijzondere smaak. Natuurlijk zijn dit de smaken en geuren van het hout zelf, maar ook aroma's van koffie en vanille kunnen door het hout ontstaan. Wijnen gerijpt op hout zijn wat krachtiger van smaak.
Daarnaast bevat hout ook tannines, hierdoor krijgt de wijn nog meer kracht en blijft het langer houdbaar. Daarentegen kunnen houten vaten de wijnen met veel tannines ook verzachten. Door het poreuze hout kan er veel zuurstof bij de wijn komen. Dit zorgt er dan weer voor dat de tannines wat soepeler worden.
Een perfect huwelijk is wijn met eikenhout. Niet iedere eik kan worden ingezet als wijnvat: een Franse eik moet minstens 180 jaar oud zijn, wil het worden ingezet als wijnvat. Frans eikenhout geeft onder andere aroma's van karamel en cacao. Amerikaans eiken geeft een wat sterkere vanillesmaak, dit is bij Frans eiken wat minder.
Witte wijnen worden over het algemeen niet gerijpt op hout. Waarom niet? Door rijping op hout hebben de wijnen veel kans om hun frisheid te verliezen. Volle Chardonnay wijnen hebben hier minder last van en lenen zich dan ook goed voor houtrijping.
Voordelen eigen account