Welk land kan claimen de "uitvinder" van wijn te zijn? Laten we een reis maken door de tijd om deze fascinerende vraag te beantwoorden.
De oudste bevestigde resten van wijn zijn gevonden in het huidige Georgië, daterend van ongeveer 6000 v.Chr. Deze ontdekkingen werden gedaan in aardewerken potten, en het chemische bewijs toont aan dat de vloeistof die ze ooit bevatte, een vroege vorm van wijn was. Deze ontdekking plaatst Georgië op de kaart als mogelijk het oudste wijnproducerende land ter wereld.
Niet ver van Georgië, in Armenië, hebben archeologen in de Areni-1-grot een wijnmakerij ontdekt die dateert van 4100 v.Chr. Dit is niet alleen een bewijs van vroege wijnproductie maar ook van de geavanceerdheid van de technieken die toen al werden gebruikt.
Hoewel Georgië en Armenië de oudste bekende wijnproducerende gebieden zijn, waren er tal van andere oude beschavingen die ook met wijn in aanraking kwamen. De oude Egyptenaren, bijvoorbeeld, produceerden en consumeerden wijn, zoals blijkt uit veel van hun kunstwerken en schriftelijke verslagen. De oude Grieken en Romeinen waren ook fervente wijnliefhebbers en hebben bijgedragen aan de verspreiding van de wijnbouw in heel Europa.
Hoewel Georgië de oudste bevestigde wijnresten heeft, kunnen we niet definitief zeggen dat wijn daar voor het eerst is uitgevonden. Wat we wel kunnen zeggen is dat de regio van de Zuidelijke Kaukasus - met inbegrip van zowel Georgië als Armenië - een cruciale rol heeft gespeeld in de vroege geschiedenis van wijn.
Wat we ook weten is dat de kunst van het wijnmaken een lange en rijke geschiedenis heeft die zich over duizenden jaren en over continenten heeft verspreid. Elk land en elke cultuur die wijn heeft omarmd, heeft er zijn eigen unieke draai aan gegeven, wat bijdraagt aan de rijke diversiteit van wijnen die we vandaag de dag hebben.
Proost op de rijke geschiedenis van wijn! 🍷