Of een Chardonnay zoet of droog is, hangt af van de wijnmaker. Wanneer de wijnmaker kiest voor een korte vergisting, zijn nog niet alle suikers omgezet in alcohol en dit maakt de wijn beduidend zoeter dan wanneer de druif langer vergist. Belangrijk is hierbij wel dat de druif rijp genoeg is en de juiste hoeveelheid suikers in zich heeft. In bepaalde wijngebieden mag een wijnmaker extra suikers toevoegen aan het sap omdat de suikers in de druiven te laag zijn. Het doel hiervan is niet alleen om de Chardonnay zoeter te maken, maar ook om het alcoholpercentage te verhogen. Deze extra suikers worden namelijk ook weer omgezet in alcohol. In Europa is dit bijna alleen toegestaan in wat koudere wijngebieden waar de druiven moeite hebben met opbouwen van suikers tijdens het rijppingsproces. Desondanks kun je over het algemeen wel vanuit gaan dat een Chardonnay wordt gemaakt als een droge wijn, tenzij deze zeer vroeg vergist is, wat bijna niet voorkomt bij de Chardonnay. Dus op de vraag is een Chardonnay zoet of droog? Vaak is het droog.
De Chardonnay komt oorspronkelijk uit de Bourgogne in Frankrijk, en is daar nog altijd één van de meest geliefde druiven. Dat is niet zo gek natuurlijk aangezien de druif zeer makkelijk groeit en niet vatbaar is voor ziektes. Andere wijnmakers over de hele wereld kwamen hier al snel achter en is daardoor over de hele wereld te vinden. Van Duitsland tot Italië, van Zuid-Afrika tot Chili. Zoals eerder beschreven zorgt ook het gebied ervoor of een Chardonnay zoet of droog is.
De smaken van een Chardonnay hangen sterk af van het klimaat, bodem en rijping. Hierdoor varieert het smaakprofiel van de Chardonnay heel erg. Chardonnay wijnen afkomstig uit de koudere gebieden bevatten vaak aroma's van groene appel, citroen, meloen en peer. Uit warmere streken komen voornamelijk de smaken van abrikoos, banaan en nectarines naar voren. Buiten de gebieden waar de Chardonnay groeit, heeft het gistingsproces en rijping ook nog een zeer grote invloed. Hierdoor kent de Chardonnay een zeer breed smaakpalet.
Champagne wordt gemaakt van de Chardonnay, Pinot Noir en/of Pinot Meunier, volgens de méthode traditionnelle. Voor de productie van rosé Champagne mag er rode wijn worden toegevoegd, mits deze afkomstig is uit de Champagne regio. In de basis is Champagne een assemblage- of blendwijn die uit stille basiswijnen wordt samengesteld. Na deze samenstelling vindt een tweede gisting plaats in de fles (dit zorgt voor de bubbels). Vervolgens kan er vlak voor het bottelen nog een liqueur de dosage worden toegevoegd voor extra smaak. Dit is een mengsel van wijn en suiker. De dosage hiervan bepaalt of een Champagne een Brut of een Demi-Sec wordt.
Nee, alhoewel Chardonnay als één van de weinige witte druiven erg goed samengaat met hout hoeft het niet altijd op hout te liggen. Er zijn genoeg wijnen te vinden waarin de wijn niet op hout heeft gerijpt, maar in stalen tanks. de wijnen uit stalen tanks zijn vaak wat fruitiger en zachter van smaak. De rijpheid speelt hierin ook een zeer grote rol: ga je voor een jonge Chardonnay dan krijg je al snel frisse smaken van appel naar voren. Bij rijpe Chardonnay wijnen krijg je meer vijgen in het smaakpalet. Chardonnay wijnen die op staal zijn gerijpt, worden vaak gemaakt in de wat koudere gebieden.
Zoals eerder al uitgelegd, zijn er veel verschillende soorten Chardonnay wijnen, dus wat je erbij serveert hangt er sterk vanaf welke wijn je kiest. Op het gebied van eten is er dus zeer veel mogelijk. Lichtere stijlen Chardonnay zoals een Chablis of Chardonnay gaan perfect samen met oesters en andere schelpsoorten, maar ook lichte salades kun je er uitstekend bij serveren. De wat volle Chardonnay wijnen (oaked style) zijn weer de ideale begeleider van vette, romige en stevige gerechten. Denk hierbij aan vis van de grill, groenterisotto en gevogelte.
Klik hier om al onze Chardonnay (zoet of droog) wijnen te bekijken!
Voordelen eigen account