Livio Pavese

Italië Italië - Piemonte

De Italiaanse wijnmaker Livio Pavese, in 2004 overleden, heeft veel betekend voor de wijnen van het gebied Monferrato in Piemonte. Hij stamde uit een oud en respectabel wijnmakersgeslacht uit de streek, maar vertrok in zijn jeugd naar Milaan. Daar werkte hij bij een wijnkelder en opende er later, begin jaren vijftig, zelf een osteria en wijnhandel. Het werd een trefpunt voor de beste Piemontese wijnen en gerechten; een begrip in Milaan en daarbuiten.

Tegelijkertijd werkte Pavese aan de ontwikkeling en uitbreiding van het familiewijngoed St Antonio in Monferrato. Hij wilde dat de wijnen uit Piemonte ook in het buitenland bekendheid kregen en won in de jaren tachtig als een van de eerste Italianen medailles op internationale wijnconcoursen. Pavese vond dat de wijnbouw in Piemonte mee moest gaan met de tijd. Niet alleen in het gebruik van moderne technieken voor wijngaard en kelder, maar ook door rekening te houden met de veranderende smaak van consumenten.

Na de dood van Pavese zette zijn veel jongere zakenpartner Giuseppe Bottinelli het bedrijf voort. Hij besloot zijn eigen wijndomein in Monferrato samen te voegen met dat van Pavese, en moderniseerde de wijnkelder. Daar maakt Bottinelli nu wijnen in de geest én de stijl van de grote Livio Pavese.

Herkomstgebied

Even geduld a.u.b.