Wijnbedrijven ontstaan vaak op net zo’n organische wijze als de wijn zelf. Ze komen voort uit het land en de mensen van de streek en groeien langzaam uit tot iets moois. Zo ging het ook met Domaine Chiroulet in de Gascogne. Al generaties lang bouwt de familie Fezas aan dit bedrijf. Eerst maakten ze er armagnac, toen kwam er Floc de Gascogne bij (een met armagnac versterkt aperitief) en dankzij Philippe Fezas uiteindelijk ook wijn.
Philippe, de jongste generatie, is opgeleid als oenoloog én als specialist in houten vaten. Hij was er – tegen de stroom in – van overtuigd dat hij hier mooie wijnen kon maken. Voor rood plantte hij onder andere merlot aan. De wijnen laat hij op hout rijpen, om ze complexer en interessanter te maken. En omdat volgens hem de beste Franse witte wijnen van kalkbodems komen, koos hij voor zijn witte druiven de plekken met de meeste kalk.
De wijngaarden van het domein liggen op de hoogste hellingen van de Gascogne (180 meter), blootgesteld aan de wind en met de blik naar het zuiden. ‘Ideaal voor gezonde, rijpe druiven’, aldus Philippe. Zijn eigen rol is echter net zo groot. Hij beheert zijn wijngaarden en kelder met wetenschappelijke precisie; zijn passie is bepalend voor het succes van dit domein.