Druiven planten en er wijn van gaan maken, daar begon oom Pollie mee. Of was het nou oom Flippie? Hoe op het fruitteeltbedrijf Dwarsrivier in de Zuid-Afrikaanse Kaap ergens in de jaren zestig nou precies het wijnbedrijf Cederberg Private Cellar ontstond, laat de huidige eigenaar en wijnmaker David Nieuwoudt in het midden. In elk geval nam hij het werk in 1997 over en groeide Cederberg uit tot wat het nu is: een befaamd wine estate met 50 hectare wijngaarden aan de voet van de ruim 2000 meter hoge Sneeuberg, omringd door geweldige natuur.
Het gebied waar het wijngoed ligt, heet ook Cederberg. Het is te vinden aan de westkust van Zuid-Afrika, zo’n 250 kilometer boven Kaapstad. Een ruig, bergachtig wijngebied, met een klimaat dat David als ‘koel mediterraan’ omschrijft. De wijngaarden liggen hoog: tussen de 950 en 1100 meter boven zeeniveau. Daarmee steken de druiven van Cederberg letterlijk boven alle andere druiven van de Westkaap uit.
De bodem is er zeer afwisselend. ‘Een ramp in positieve zin’, grapt David. Het is veel gepuzzel om elk druivenras op de passende plek te kijgen, maar de beloning is er ook naar: mooie wijnen die hun unieke herkomst laten zien. Met dank aan oom Pollie en oom Flippie. En wist u dat u bij het kopen van die mooie wijnen automatisch het Cape Leopard Trust steunt? Zo drinkt u mooie wijn en worden de luipaarden in Cederberg beschermd. Dubbel winst!