De regio Galicië – het uiterste noordoostelijke puntje van Spanje – is in zekere zin een buitenbeentje: het klimaat is er koel en behoorlijk regenachtig. Toch weten de wijnboeren hier heerlijk frisse wijnen te maken. Zo ook Bodegas Santa Marta, een familiebedrijf in het kleine wijngebied Valdeorras.
De bodega is in 1998 gebouwd en wordt gerund door de derde generatie van de familie Rodríguez. De nog jonge María Jesús Álvarez Rodríguez vertelt dat gezonde druiven de kern van de bedrijfsfilosofie vormen. Zij en haar familie pakken de wijngaarden daarom op moderne wijze aan, maar vergeten daarbij de kennis van vroeger niet.
Santa Marta bezit 12 hectare wijngaarden en koopt daarnaast druiven in van nog eens 18 hectare, die bewerkt worden onder leiding van de bodega. De druiven zijn typisch voor dit gebied: de blauwe mencía en de witte godello. Daarnaast maakt Santa Marta wijn van onder andere tempranillo en de met uitsterven bedreigde sousón. De wijngaarden liggen op zo’n 600 meter hoogte, waar voldoende zon maar ook genoeg verkoeling is. De leisteen in de bodem voert het water goed af en houdt warmte vast. Ook dat is gunstig voor de rijping van de druiven. De heerlijk levendige, ronde wijnen van Bodegas Santa Marta zijn het bewijs.